De revival van de transport fiets

De transport fiets is een vervoersmiddel dat bij uitstek thuishoort in het nummer 'Het Dorp' van Wim Sonneveld. Naast de slagerij J. Van der Ven lag ongetwijfeld melkboer Ploeger en aardappelteler Bavink. Allen reden ze op hun transport fiets over de keien, met hun goederen in houten bakken op de voor- én achterbagagedrager (het unique selling point van de transportfiets) gebonden. De melkboer verruilde de lege melkflessen voor volle, de anderen tikten even op het raam waarna ze de hamlappen en aardappels overhandigden en geld ervoor terugkregen. Maar al snel vinden veranderingen plaats – veranderingen die Wim Sonneveld zo mooi bezingt in zijn beroemde nummer. Het dorp werd gemoderniseerd. Mien zette plastic rozen op haar dressoir en in 1948 opende de eerste supermarkt zich. De boeren en slagers bezorgden niet meer hun waren huis aan huis. De transport fiets verdween uit het straatbeeld.

Oude tijden herleven

De geschiedenis herhaalt zich, zegt men vaak en hier valt wat voor te zeggen. Momenteel is het bezorgen van etenswaren namelijk weer heel erg hip. Jonge mensen met hele grote rugzakken bezorgen binnen tien minuten een pot pindakaas aan je voordeur. Dit doen ze tegenwoordig meestal op elektrische fietsen, maar ook een ander aspect uit de tijd van Wim Sonneveld herleeft. De transport fiets is namelijk weer een zeer populair vervoersmiddel! Dit is erg begrijpelijk. De transport fiets is namelijk een degelijke all round fiets die zowel in landelijke als stedelijke gebieden een geliefd vervoermiddel is. Men kan er veel bagage op kwijt, hij is robuust en hij heeft een mooie, klassieke uitstraling. De geschiedenis herhaalt zich, zo blijkt maar weer, maar verandert eveneens. Zo is de transport fiets van nu niet dezelfde als die van honderd jaar geleden.

De oude transport fiets in een nieuw jasje

De transport fiets anno 2021 ziet er wat anders uit dan de transport fiets in de tijd van Wim Sonneveld. Tegenwoordig verschijnen transport fietsen in allerlei kleuren. De traditionele voor- en achterbagagedrager zijn echter ook vandaag de dag nog de meest kenmerkende eigenschap van de transport fiets. Deze kunnen gebruikt worden om allerlei bagage op te vervoeren. Veel mensen gebruiken de bagagedrager aan de voorkant echter ook om een persoonlijk tintje aan hun fiets te geven. Zo kun je er een authentieke houten bak op bevestigen en deze versieren met lampjes. Dit is vooral tijdens winterdagen een gezellig gezicht. Bij lichtelijk recalcitrante jongelingen is het eveneens een trent om een krat bier voorop de fiets te bevestigen, zodat ze altijd een alcoholische versnapering bij de hand hebben. Let wel op jongeren: fietsen onder invloed is natuurlijk verboden!

Berichten gemaakt 15

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven